succemorsan.blogg.se

Förlossningsvården vs psykvården

Kategori: Allmänt, Psykisk ohälsa

Något som jag har tänkt på nu när jag verkligen är inne i min behandlingsplan på psyk är att det är så fruktansvärda väntetider på allt. Från starten av min utredning tills jag fick diagnosen på papper tog det ca 1 år. Och då bestod 6 månader av den tiden på att skrivas in på psyk. Nu när jag väl har kommit igång med min behandling så har jag och min kontaktperson kommit fram till att jag ska på bedömning hos psykolog för att eventuellt få terapisamtal. 
När hon ringde och sa att jag har blivit beviljad bedömning och är uppsatt på väntelista så tyckte jag att det var såååå skönt att äntligen vara igång med det. Sen säger hon hur lång väntetid det är för att komma på bedömning... 2-3 ÅR!!!! Alltså fatta, hur kan det ens få vara såhär!!! 
Jag blir på riktigt helt sjukt förbannad, hur kan det ens få vara såhär!? Inom psykvården är det ju folk som behöver hjälp nu! När man väl kontaktar psykvården är det ju för att det har gått så långt att man inte kan hantera det själv. Ska man då ringa och boka tid i förebyggande syfte, utifall man mår riktigt dåligt om ett halvår? Nej så fungerar det ju inte.. 

Så det jag har tänkt på nu är ju allt som har varit angående förlossningsvården. Att det är för få platser och att barnmorskorna inte räcker till för alla som ska föda. Att det behövs mer pengar dit för att förbättra den så att alla ska kunna förlösas där man vill förlösas och känna sig trygg i sin förlossning. Absolut ska det vara så, jag har ju själv fött två barn. 

Men psykvården då? Där finns det ingen som demonstrerar för en bättre vård, det är den bortglömda världen. 
För hur det än är så har alla kvinnor rätt till en plats på en förlossning, om inte på den valda förlossningen så på en annan förlossning. Missförstå mig inte nu, det ÄR fel att bli runt skickad för att det är platsbrist på förlossning, MEN du är alltid garanterad vård! 
Det är ingen som blir tillsagd att vänta 1 år med att föda för att det är fullt på förlossningen. Eller vänta 2-3 år för att komma till mvc. 
Jag vet att det inte är samma sak och att jag jämför äpplen och päron men ändå, båda parter är i behov av snabb hjälp när det väl gäller. 
Att striden för en bra förlossningsvård är igång är jättebra! 
Men vem tar striden för psykvården undrar jag?